Latince (Botanik) İsim: Oryza Sativa
Bitki Ailesi: Graminae
Yaygın Ekstraksiyon Yöntemi: Soğuk sıkım
Tipik Olarak Kullanılan Bitki Bölümü: Tohum
Renk: Altın sarı
Aromatik Özellik: Topraksı aroma
Pirinç kepeği yağı, pirincin dış kabuğu ile içindeki pirinç çekirdeği arasındaki sert, kahverengi, yağlı tabakadan soğuk sıkım yöntemi ile elde edilir. Bu bölüm "Kepek" olarak adlandırılır.
Pirinç, günümüzde dünya tahıl üretiminin yaklaşık %25'ini oluşturmaktadır. 100'den fazla ülkede, 18.000 civarında çeşidi bulunmaktadır. Asya, Afrika ve Amerika, pirinç üretiminde en önde gelen kıtalar olup, Hindistan ve Tayland pirinç kepeği yağı üretiminde en başarılı ülkelerdir.
İlk arkeolojik kanıtlar, pirincin Çin'in Yangtze Nehri Vadisi bölgesinde evcilleştirildiğini söylese de, pirincin genetiğine ilişkin kanıtlar pirincin Antik Çin'in İnci Nehri vadisi bölgesinde 8200-13.500 yıl önce evcilleştirilmeye başlandığını gösteriyor.
Anavatanı tam olarak bilinmese de, pirincin ilk olarak Doğu Asya'da, Hindistan ve Çin'de yetiştirildiğine inanılıyor. Tarihsel kaynaklar, ekiminin yavaş yavaş Japonya, Endonezya, İran'a ve ardından yaklaşık M.Ö. 800 civarında Akdeniz bölgesine yayıldığını gösteriyor. Pirinç 1600 lerin ortalarında Amerika'ya, 1700 lerin ortalarında Brezilya'ya getirildi.
Pek çok kültürde, dinde ve diğer inanç sistemlerinde pirinç, iyi şans, doğurganlık ve refahın simgesidir. Bazı kültürlerde, düğün törenlerinde ve ritüellerde, gelin ve damadın üzerinde veya akrabalarında pirinç bulundurulur. Bazı diğer kültürlerde ise damatlar, gelinlerinden kendilerine, genellikle muz yaprağından yapılmış bir tabak veya bir mendil üzerinde dövülmüş pirinç vermelerini isterler.
Pirinç Kepeği Yağı, Asya'da 2000 yıldan fazla bir süredir kullanılmaktadır. Tarihsel olarak, Japon kadınları, pirincin cildi temizleme, yumuşatma, nemlendirme, yatıştırma, besleme ve pürüzsüzleştirme yeteneğini keşfettikten sonra, pirinç kepeği yağını banyo sularına ekliyorlardı. Bugün özellikle Japonya'da sabun ve cilt kremi üretiminde kullanılmaya devam ediyor.
Pirinç Kepeği Yağı, içerdiği yüksek oranda E vitamini ve yağ asitleri sayesinde bizlere pek çok fayda sunuyor.
ANAHTAR BİLEŞENLER / AKTİF MADDELER
FAYDALAR
Saçta kullanılan pirinç kepeği yağı, kuruluk, hasar ve kırılganlığın onarılmasına ve saçın nem ve yumuşaklık kazanmasına yardımcı olur. İçerdiği oryzanol sayesinde tahrişe neden olan bakterileri ortadan kaldırma özelliği ile pirinç kepeği yağı, kepeği yatıştırmaya ve önlemeye yardımcı olarak saç derisi sağlığını destekler [7] [8].
Pirinç kepeği yağı, kayda değer miktarda biyoaktif bileşen içerir ve kalp dostu kimyasal profili nedeniyle “kalp yağı” statüsüne ulaşmıştır [5] [6]. İçediği oryzanol ile kötü kolesterolün azaltılmasına yardımcı olur [7] [9] [10] [11]. Topikal olarak kullanılan pirinç kepeği yağı dolaşımın iyileşmesine yardımcı olur.
UYARILAR
AKADEMİK ARAŞTIRMALAR
[1] Dayang Norulfairuz Abang Zaidel et al. (2016). Antioxidant properties of rice bran oil from different varieties extracted by solvent extraction methods. Jurnal Teknologi (Sciences & Engineering) 78: 6–12 (2016) 107–110.
[2] A. Bumrungpert, R. Chongsuwat, C. Phosat, A. Butacnum (2019). Rice Bran Oil Containing Gamma-Oryzanol Improves Lipid Profiles and Antioxidant Status in Hyperlipidemic Subjects: A Randomized Double-Blind Controlled Trial. J Altern Complement Med. 2019 Mar;25(3):353-358.
[3] S. Mingyai, A. Kettawan, K. Srikaeo, R. Singanusong (2017). Physicochemical and Antioxidant Properties of Rice Bran Oils Produced from Colored Rice Using Different Extraction Methods. J. Oleo Sci. 66, (6) 565-572 (2017).
[4] Aggarwal, B.B., Sundaram, C., Prasad, S., Kannappan, R., 2010. Tocotrienols, the vitamin E of the 21st century: its potential against cancer and other chronic diseases. Biochem. Pharmacol. 80 (11), 1613–1631.
[5] Sohail, M., Rakha, A., Butt, M.S., Iqbal, M.J., Rashid, S., 2017. Rice bran nutraceutics: a comprehensive review. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 57 (17), 3771–3780.
[6] Nagendra, P.M., Sanjay, K.R., Shravya, K.M., Vismaya, M., Nanjunda, S.S., 2015. Health benefits of rice bran—a review. Nutr. Food Sci. 1 (3), 1–8.
[7] Nayik GA and Muzaffar K. Future Edible Oil of India: Rice Bran Oil -“The Wonder Oil”. SM J Food Nutri Disord. 2015; 1(2): 1007.
[8] S B. Ghatak, S. J. Panchal (2012). Anti-hyperlipidemic activity of oryzanol, isolated from crude rice bran oil, on Triton WR-1339-induced acute hyperlipidemia in rats. Rev. bras. farmacogn. 22 (3), June 2012.
[9] T. Utarwuthipong, S. Komindr, V. Pakpeankitvatana, S. Songchitsomboon, N. Thongmuang (2009). Small dense low-density lipoprotein concentration and oxidative susceptibility changes after consumption of soybean oil, rice bran oil, palm oil and mixed rice bran/palm oil in hypercholesterolaemic women. J Int Med Res. Jan-Feb 2009;37(1):96-104.
[10] N. R. Jolfaie, M. H. Rouhani, P. J. Surkan, F. Siassi, L. Azadbakht (2016). Rice Bran Oil Decreases Total and LDL Cholesterol in Humans: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Clinical Trials. Horm Metab Res. 2016 Jul;48(7):417-26
[11] Tae-Youl Ha, Songyi Han, Sung-Ran Kim, In-Hwan Kim, Hyun-Yu Lee, Hye-Kyeong Kim (2005). Bioactive components in rice bran oil improve lipid profiles in rats fed a high-cholesterol diet. Nutrition Research Volume 25, Issue 6, June 2005, Pages 597-606.